Mimovládne organizácie protestujú proti ožarovaniu potravín
Menu Obsah
 
Slovenčina (Slovenská republika)English (United Kingdom)
 CEPTA - Centrum pre trvaloudržateľné alternatívy
Domov Agro-eko fórum Mediálne výstupy Mimovládne organizácie protestujú proti ožarovaniu potravín
Mimovládne organizácie protestujú proti ožarovaniu potravín PDF Tlačiť E-mail
Banská Bystrica 04. 03. 2005 (CEPA) V mnohých krajinách Európskej únie predlžujú výrobcovia trvanlivosť potravín ožarovaním. Mimovládne organizácie upozorňujú, že existuje podozrenie, že ide o postup, pri ktorom v ožarovaných potravinách vznikajú škodlivé látky.

Mimovládne organizácie protestujú proti ožarovaniu potravín

V mnohých krajinách Európskej únie predlžujú výrobcovia trvanlivosť potravín ožarovaním. Mimovládne organizácie upozorňujú, že existuje podozrenie, že ide o postup, pri ktorom v ožarovaných potravinách vznikajú škodlivé látky.

Ide predovšetkým o koreniny, zeleninu či ovocie, no v mnohých krajinách EÚ, vrátane susedného Maďarska či Poľska, sú v mene trvanlivosti ožarované aj kurčatá, či morské výrobky. Európske mimovládne organizácie, vrátane slovenských Priateľov Zeme a Agro-eko fóra, upozorňujú, že doposiaľ nebola potvrdená neškodnosť z hľadiska dlhdobého používania takejto technológie pre ľudské zdravie. Vo Francúzsku sa zajtra preto na siedmich miestach, kde existujú takéto prevádzky, uskutoční protest.

Používanie rádioaktívneho kobaltu spôsobuje zdravotné riziko pre zamestnancov a náhodné ožiarenie tiež ohrozuje prostredie, v ktorom takéto prevádzky existujú. Ďalším problémom je, že ožarovanie ničí niektoré živiny a v potravinách s obsahom tuku vytvára látky, pri ktorých existuje vážne podozrenie, že majú karcinogénne či mutagénne účinky. Správa Európskej komisie upozorňuje, že s veľkým množstvom ožiarených potravín sa v rámci Európy obchoduje ilegálne. Neexistuje teda istota, či potraviny, ktoré kupujeme, sú alebo nie sú ožarované. Výnimkou sú len certifikované biopotraviny označené logom ekologického poľnohospodárstva.

Voči ožarovaniu má výhrady aj Európsky parlament. Ten v decembri 2002 odmietol rozšírenie zoznamu potravín, ktoré možno ožarovať. Používanie tejto technológie je podľa neho v rozpore s princípom predbežnej opatrnosti. Ožarovanie predlžuje životnosť potravín a dekontaminuje ich. Jeho použitie však podporuje trend smerom k centralizácii produkcie potravín, čo je v rozpore so zásadou udržateľnosti, regionálneho rozvoja a často aj kvality potravín.

Mimovládne organizácie preto žiadajú, aby bolo v krajinách EÚ ožarovanie potravín a pochutín dočasne zakázané, kým sa nepreukáže dlhodobá neškodnosť pre ľudské zdravie. Apelujú na Komisiu, aby takýto návrh iniciovala a žiadajú úrady v jednotlivých členských krajinách, aby zabránili obchodovaniu s nelegálne ožarovanými potravinami.

Zajtrajší protest vo Francúzsku podporili organizácie z Dánska, Talianska, Veľkej Británie, Švédska, ale aj Slovenska a ďalších európskych krajín.

Viac informácií:

Public Citizen Europe, Morgan Ody. Tel: + 32 2 218 88 42


Priatelia Zeme,  Daniel Lešinský, projektový koordinátor. Tel: 0905 581 076


Barbora Černušáková, mediálna koordinátorka. Tel: 02/5542 2101, Táto adresa je chránená pred robotmi nevyžiadanej pošty. Ak ju chcete vidieť, musíte mať povolený JavaScript. .



Publikované: 04. 03. 2005
Posledná úprava Piatok, 16 Jún 2006 14:43
 

Najčítanejšie za mesiac

Najčítanejšie za týždeň

Podporili nás a partneri:
Ekopolis IPEN - a toxic free future Pesticide Action Network Europe SAAIC Program cezhraničnej spolupráce Maďarská republika-Slovenská republika Clean Air - Čisté ovzdušie