Menu Obsah
 
Slovenčina (Slovenská republika)English (United Kingdom)
 CEPTA - Centrum pre trvaloudržateľné alternatívy
Domov Poľnohospodárstvo a rozvoj vidieka Ako môžeme našou stravou chrániť prírodu i svoje zdravie?
Ako môžeme našou stravou chrániť prírodu i svoje zdravie? PDF Tlačiť E-mail
Napísal Milan Rusko   

Ako môžeme našou stravou chrániť prírodu i svoje zdravie?

Daniel Lešinský, o. z. CEPTA

Ako naše zdravie závisí od našej stravy? Hoci každý z nás je originál, možno smelo odpovedať – priamo. Pravdou je, že na každého strava pôsobí trošku inak, ale všetci sme i z jedla živí.

Prvou úrovňou vplyvu je spôsob stravovania, teda ako jeme. Podvýživa, nesprávna či nevyvážená strava ale i nadmerný prísun energie z potravín nám bude škodiť. Druhá rovina je o tom čo jeme, resp. čo všetko naše potraviny obsahujú a v akom množstve – konzervačné látky, trans-mastné kyseliny, rôzne farbivá či iné prísady známe i pod skratkou Éčka (kde nie všetky sú škodlivé), rezíduá pesticídov či dusičnanov, z času na čas i ťažké kovy a stále viac potravín máme už aj ožarovaných. Treťou úrovňou je prostredie a podmienky, z ktorých sa potraviny získavajú. Našou vidličkou môžeme podporiť alebo prírode blízke ekologické poľnohospodárstvo alebo intenzívne chovy, kde zviera v živote neuvidí slnko a veľké monokultúry plodín štedro zásobené priemyselnými hnojivami a postrekmi.


Je dokázané, že tehotné ženy, dojčiace matky, deti, chorí ľudia a pod. sú podstatne citlivejší na škodliviny v potravinách ako dospelí jedinci. Napr. pri organofosfátoch, široko používaných pesticídoch dnešného poľnohospodárstva, sú deti až 164-krát citlivejšie ako dospelí. Paradoxom je, že súčasné európske limity sú stanovované na dospelého a zdravého jedinca teda vôbec nezohľadňujú citlivé skupiny spotrebiteľov. Viac info na stránke www.cepta.sk.


Stále rastúcim ohrozením začína byť rezistencia baktérií chovných zvierat na antibiotiká, ktoré sa im podávajú preventívne alebo kvôli rýchlejšiemu naberaniu hmotnosti (predovšetkým hydine a ošípaným). Ako konzumenti takéhoto mäsa môžeme získať tzv. „super-infekciu“, ktorá nie je liečiteľná dnešnými medikamentmi. Príkladom môže byť napr. MRSA – na Methicilin rezistentný Stafilokokus aureus, ktorý sa rozširuje na holandských farmách a bol prenesený už i na človeka.


Je možné minimalizovať riziká ochorení správnou životosprávou a cieleným výberom potravín?

Áno, alternatívy tu sú, len ich treba hľadať.


V utorok dňa 02. 10. 2007 sa môžete prísť porozprávať na námestie SNP vo Zvolene (stánok pred Priorom) a večer prísť ochutnať z biopotravín do Domu Phorum (ul. Štefánika 20) počas diskusie „Potraviny, životné prostredie a naše zdravie“ s p. profesorom Zacharom. Ďalšia príležitosť zdieľať skúsenosti s prípravou zdravých pokrmov bude v utorok 09. 10. 2007 v čajovni Mima (za malou stanicou) s hosťom Petrom Planietom.

Všetky podujatia sa organizujú v rámci Dní ekologického poľnohospodárstva 2007 v SR, viac info nájdete na stránke www.biospotrebitel.sk/dni-ep-2007


Celý zoznam podujatí nájdete na stránkach CEPTA – Centrum pre trvaloudržateľné alternatívy.

www.cepta.sk


Všetci ste srdečne vítaní.





kontakt: Miloš Veverka, o. z. CEPTA, Táto adresa je chránená pred robotmi nevyžiadanej pošty. Ak ju chcete vidieť, musíte mať povolený JavaScript. , 0904 417 202

ďalšie informácie o Dňoch ekologického poľnohospodárstva 2007 v SR nájdete na stránkach: www.biospotrebitel.sk

 

Najčítanejšie za týždeň

Podporili nás a partneri:
Ekopolis IPEN - a toxic free future Pesticide Action Network Europe SAAIC Program cezhraničnej spolupráce Maďarská republika-Slovenská republika Clean Air - Čisté ovzdušie